ROC Tilburg
Menu
Zoekresultaten

Combineer mbo met havo

Ben jij een student die meer kan en wil? Dan heb je de mogelijkheid om je niveau 4 opleiding te combineren met havo economie & maatschappij. Je bereidt je zo niet alleen beter voor op het hbo, maar vergroot ook je kansen om het hbo met succes af te ronden.

Voor wie?
Het mbo-havo traject is er voor gemotiveerde studenten met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor vmbo-tl. Je kunt deelnemen  als je een niveau 4 opleiding volgt bij de School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening of de School voor Commerciële Dienstverlening. Je kunt het volledige programma volgen, of losse vakken.

 

ONTDEK WAT JE KAN

 

Volledige programma
Wil je naast je mbo-diploma je havodiploma halen, dan volg je twee dagdelen per week lessen voor de volgende examenprogramma’s: Nederlands, Engels, wiskunde A, geschiedenis, economie, management & organisatie, profielwerkstuk, maatschappijleer, rekentoets. Ieder programma rond je af met een staatsexamen. Je krijgt per afgerond staatsexamen een certificaat. De negen certificaten kun je na drie jaar inruilen voor een havodiploma. 

Een of meer havo-vakken volgen
Je kunt er ook voor kiezen een of meerdere vakken te volgen die passen bij de hbo-opleiding die je straks wilt gaan volgen. Elke vak rond je af met een staatsexamen, waarvoor je een certificaat krijgt.

Examen
Tijdens de lessen legt de docent de focus op de eisen vanuit het staatsexamen. Het staatsexamen bestaat uit twee verplichte onderdelen: het centraal examen en het college-examen. Het centraal examen is gelijk aan het landelijke centraal examen dat wordt afgenomen bij middelbare scholen in mei. Het college-examen wordt in juli afgenomen en is meestal een mondeling examen, soms aangevuld met een schriftelijk deel.

Wat kost het? 
De lessen kosten je maximaal 600 euro per schooljaar (exclusief boeken en examengeld). Voor de modules informatica, maatschappijleer en het profielwerkstuk met alleen een college-examen is het examengeld voor elke module € 56. Voor Nederlands, Engels, wiskunde A, geschiedenis, economie, management & organisatie, met een college-examen en een centraal examen zijn de examenkosten per module € 113. Aan de rekentoets zijn geen kosten verbonden.

Durf jij de uitdaging aan?

Ik ga er echt voor

tn_adm_vivianne 100 x 133 Vivianne Kroes, student:

”Eigenlijk doe ik twee opleidingen tegelijkertijd, de havo en een mbo-opleiding. Dat is best pittig. Het vraagt veel eigen verantwoordelijkheid en je moet dit echt willen. Maar ik doe iets wat ik leuk vind en ga er echt voor!”

Bereid je voor op 't hbo

M.WoutersM. Wouters, docent:

"Als je nu economie op havoniveau erbij doet, is het straks makkelijker om met succes door te stromen naar het hbo."