Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
 • BOL
 • Niveau 3 - Niveau 4
 • 3 jaar

Tijdens de opleiding Maatschappelijke Zorg word je in 3 jaar opgeleid tot Begeleider maatschappelijke zorg (MZ3) of Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (MZ4). Je ondersteunt jongeren, volwassenen of ouderen met een hulpvraag. Dat kunnen jongeren met autisme zijn, mensen met een psychische stoornis, mensen met een verstandelijke beperking, verslaafden, dak- en thuislozen, ouderen. Zij hebben ondersteuning nodig bij hun werk, vrije tijd, wonen en verzorging. Dit kan op een woongroep zijn, bij mensen thuis of op een activiteitencentrum. 

Als begeleider (MZ3) bied jij ondersteuning binnen de woongroep, je organiseert activiteiten en zorgt voor een fijne leef- of woonomgeving.

Als persoonlijk begeleider (MZ4) ben jij naast bovenstaande ook het aanspreekpunt voor een aantal cliënten. Je stemt de begeleiding af met andere disciplines, stuurt collega’s aan en samen met de ouders en/of naasten stel je doelen en acties op om aan de hulpvraag van de cliënt te voldoen.

Je gaat veel leren over de verschillende ziektebeelden, beperkingen en problemen die bij cliënten kunnen voorkomen. Zowel in de theorie- als in de praktijklessen.

Je krijgt zicht op wie de cliënt is, zodat jij deze cliënten straks in de beroepspraktijk goed kan begeleiden.

Het werken met de beschreven kwetsbare doelgroepen vraagt van jou als toekomstig begeleider een open houding. Je wil graag het beste uit de ander halen! Je bent integer en houdt van uitdagingen en complexe vraagstukken. En je werkt graag samen.

60%
Theorie
40%
Stage of praktijk
Deze opleiding start:
05
september
2016
1e jaar: 18 wkn 2 dagen/week
2e jaar: 2 dagen stage/week
3e jaar: 3 dagen stage/week
4e jaar:

Anderen bekeken ook...

1. Aanmelden MBO

Je wilt je aanmelden
Je klikt hieronder op de aanmeldknop van de mbo-opleiding van jouw keuze. Je komt dan in het inlogscherm bij CAMBO (centraal aanmelden mbo).

 • Je logt in met jouw DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan via digid.nl/aanvragen
 • Je vult jouw contactgegevens in: e-mailadres en telefoonnummer.
 • Vervolgens check je alle persoonlijke gegevens en vul je de gevraagde gegevens aan. 
 • Doorloop nu alle stappen van het aanmeldproces. Bekijk handleiding aanmelden om te zien welke stappen dit zijn. Let op! Meld je je aan voor een bbl-opleiding? Dan heb je ook de gegevens nodig van je leerbedrijf.
 • Voordat je jouw aanmelding definitief kan maken, vragen we je om jouw e-mailadres te verifiëren. Je ontvangt hiervoor automatisch een e-mail.
 • Heb je jouw e-mailadres geverifieerd? En heb je jouw aanmelding ingediend? Dan kom je op de bedankpagina van ROC Tilburg. Je bent nu aangemeld.
Let op! Bij sommige opleidingen zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, meld je daarom snel aan. 
Let op! Meld je sowieso uiterlijk 1 april aan, anders vervalt je recht op toelating.
  

Hulp nodig bij aanmelden? Bel Studenten Adviespunt op 013 – 539 7010. Zij helpen je graag verder.
Aanmelden en dan?
 • Je ontvangt een bevestigingsmail en verzoeken je het DDD (Digitaal Doorstroomdossier) in te vullen.
 • Je controleert jouw gegevens.    
 • Wij controleren of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
 • Op een later tijdstip ontvang je een uitnodiging voor een verdere kennismaking. 
 • Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden en zit de opleiding nog niet vol, dan krijg je van ons een onderwijsovereenkomst. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan ontvang je hierover een brief. We vragen je dan om contact op te nemen met het Studenten Adviespunt 013.
 • Jouw plaatsing bij ROC Tilburg is definitief als je deze onderwijsovereenkomst getekend teruggestuurd hebt. Proficiat. Volgend schooljaar ben je student aan ROC Tilburg.
 

Je meldt je aan. Je krijgt een automatische e-mail met je aanmeldgegevens én de vraag om aanvullende informatie.

Je stuurt dan binnen vijf werkdagen de benodigde aanvullende informatie:

 • dit ingevulde decanenformulier (hier vind je ook het uitbestedingsformulier Rutte-regeling). Zat je het afgelopen jaar niet op school? Schrijf dan een motivatiebrief waarin staat wat je in de tussentijd hebt gedaan en waarom je naar het vavo wilt.
 • Ben je 17, zat je het afgelopen schooljaar niet op een vo school, heb je nog geen startkwalificatie (diploma mbo2, havo of vwo) en wordt je volgend schooljaar 18? Vul dan het toestemming leerplicht in.
 • een kopie van diploma en cijferlijst,
  óf een kopie van je laatste rapport en cijferoverzicht als je geen diploma hebt,
  óf de voorlopige of definitieve cijferlijst als je nog op examen gaat.

Bbl-opleiding

Je werkt al en wil een opleiding volgen?
Je kunt je via jouw werkgever aanmelden voor een bbl-opleiding.

Je heb nog geen werk?
Je wilt een bbl-opleiding gaan volgen en je hebt nog geen werk? Dan kan onze samenwerkingspartner NCVB Bedrijfsopleidingen jou adviseren bij het zoeken naar een geschikte werkgever. Neem contact op met: ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl Je kunt daar ook terecht met al je vragen.

Bbl-opleiding in de zorg | werken en leren

Je werkt al in de zorg?
Je kunt je via jouw werkgever aanmelden voor een bbl-opleiding.

Je werkt nog niet in de zorg?
Je wilt een bbl-opleiding in de zorg gaan volgen en je werkt nog niet in de zorg? Dan kan ROC Tilburg jou adviseren bij het zoeken naar een geschikte werkgever. Neem contact op met: ROC Tilburg | Studenten Adviespunt 013. Je kunt daar ook terecht met al je vragen.