Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Doktersassistenten bouwen aan vertrouwen

bouwen aan vertrouwen

“Dementie bij oudere migranten is een groeiend probleem waar te weinig aandacht voor is. Daar willen wij iets aan doen," vertelt Yasmine, eerstejaars doktersassistent bij ROC Tilburg. Met 5 klasgenoten heeft Yasmine zich verdiept in wat dementie is en hoe je deze ziekte kunt herkennen. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst hebben ze aan ruim 30 toehoorders meer verteld over deze ziekte en hoe ermee om te gaan.

Keihard gewerkt

Maar voordat het zover was, hebben de studenten keihard gewerkt om alles te leren over dementie. Ze hebben met professionals gesproken, veel gelezen, informatie op internet gezocht, een werkstuk gemaakt en meegewerkt aan filmpjes voor migranten. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan Woonzorgcentrum Zonnehof in Tilburg. Yasmine: “Mooi om te zien hoe de zorg daar geregeld is. Echt gericht op de patiënt. Voor iedereen is er een ander plan.”

Dat maakt leren leuker

De studenten vinden het leuk om aan zo’n project te werken. Ze vinden het vooral fijn om zelf iets uit te zoeken, om praktisch bezig te zijn. Ze hebben geleerd om een goede planning te maken en een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren. Dat alles maakt leren leuker.

Yasmina’ s opa heeft dementie. Ze dacht eerst dat zijn vergeetachtigheid onderdeel was van zijn ouderdom. Nu weet ze wel beter. “Ik kijk op een andere manier naar zijn ziekte. Ik begrijp beter hoe hij zich voelt. Zo heb ik meer geduld als ik met hem praat.”

Bouwen aan vertrouwen

De studenten hebben met de door hen georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst meegeholpen aan het project Bouwen aan Vertrouwen. Dit project wil oudere migranten bereiken zodat zij met geheugenklachten tijdig professionele zorg kunnen krijgen.

Bouwen aan vertrouwen is een project van de Brabantse Proeftuin van Dementie.

Op de foto, van links naar rechts, student Seçmen Ertmen, Ben van den Brand van Woonzorgcentrum Zonnehof, onze collega Fanny van Dun, Chayenna van de Pol van de Brabantse Proeftuin Dementie en student Yasmina El Kouazi.

Geplaatst: 11-07-2018