Ga naar de header Ga naar de content

Een complete auto in je broekzak

In het boek staat deze automotor, maar hoe werkt die nu eigenlijk in het echt? Hoe kan ik thuis aan een auto sleutelen als ik geen garage heb? Moet ik echt tot de volgende praktijkles wachten? Die is pas donderdag.”  Zomaar wat vragen van studenten Autotechniek.

Wat zou het geweldig zijn als we voor al deze vragen een oplossing vinden. Tim Waals, docent autotechniek, houdt wel van zulke uitdagingen. “Wat het mooiste zou zijn”, aldus Tim, “is een app waarbij een student altijd beschikt over de onderdelen van de auto. Met zo’n app kunnen studenten altijd en overal leren.”  

Twee studenten van Fontys Hogescholen, Jorrit Verstappen en Danny Vu, hebben dit idee opgepakt. Zij zijn aan de slag gegaan en ontwikkelde Edumotive. 

EduMotive  

Het idee achter deze app: studenten moeten overal de benodigde informatie kunnen krijgen, waar ze ook zijn. Of ze nu in de praktijk aan het werk zijn, in het klaslokaal opdrachten maken of thuis nog even een onderdeel willen bekijken. Dat is meteen de kracht van de app: tijd en locatie onafhankelijkheid.  

Hoe het werkt? 

Met behulp van Augmented Reality (AR) projecteren studenten auto-onderdelen op tafel of op de grond. Tot in de kleinste details kunnen ze deze bekijken en bestuderen. In de app kunnen oefeningen, instructies en handleidingen toegevoegd worden. Er is een Nederlandse en Engelse versie van de app. Studenten leren op die manier ook makkelijk de Engelse benamingen van de onderdelen. 

 Wat vinden studenten?

Edumotive is getest bij een klein aantal studenten. Daar zijn wat verbeterpunten uitgekomen. Jordy en Danny gaan die verwerken.  

Het belangrijkste uit deze test: studenten zijn enthousiast. 78% ziet zulke leermiddelen wel zitten. 89% geeft aan dat een mix tussen uitleg van een docent en ondersteuning door technologie goed zou kunnen werken.  

100% van de ondervraagden geeft aan dat EduMotive zou kunnen helpen bij het begrijpen van verschillende auto-onderdelen.  

Tot slot 

De eerste resultaten zijn positief en bieden perspectief voor een uitbreiding van de app. Met de juiste aanpassingen is Edumotive een waardevol en innovatief leermiddel.  

Geplaatst: 5-09-2022