Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Een geweldige ervaring in Zuid-Afrika

kelly_tausch

Studenten van de School voor Sport en Bewegen van ROC Tilburg zijn al weer vanaf februari terug van hun drieweekse reis naar Zuid-Afrika. Daarmee is hun excellentieprogramma niet afgelopen. De studenten gaan met hun verhaal de klassen in. Zo proberen ze andere studenten warm te maken voor deelname aan de excellentklas Sport en Bewegen die binnenkort weer van start gaat.

Kelly Tausch, 4dejaars student, vertelt aan 15 eerstejaars wat de meeste indruk op haar gemaakt heeft. “Het grote cultuurverschil. Alles is anders. De omgeving, de armoede en ook zoiets simpels als het eten. Heel bijzonder om mee te maken hoe Zuidafrikanen leven. Mensen zijn open, vriendelijk en gezellig. En hoe arm ze ook zijn, iedereen is hartstikke vrolijk en trots op wat ze wél hebben.”

Meedoen met de excellentklas Sport en Bewegen begint al voor de zomervakantie. Studenten die meewillen, krijgen een mini-assessment en moeten een motivatiebrief schrijven. Op basis daarvan krijgt een aantal van hen een sollicitatiegesprek met de docenten Merel Vissers en Joost Sondaal. Voor de studenten die daar doorheen komen, start een intensief traject, bovenop het gewone lesprogramma. Zo moeten zij ieder minimaal 750 euro aan sponsorgeld binnenhalen. En ze krijgen elke week extra lessen en workshops om de reis en het verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen. De Engelse taal bijspijkeren hoort daarbij en in Nederland al oefenen door in het Engels les te geven op een internationale school. Studenten krijgen natuurlijk ook les in maatschappelijke thema’s die in Zuid-Afrika belangrijk zijn.

In Zuid-Afrika slapen de studenten in gastgezinnen. Na een dag wennen aan het land, gaan ze aan de slag. Ze hebben kennis gemaakt met projecten als Embrace Dignity, een opvang voor vrouwen die uit de prostitutie komen. En met Beth Uriel Boys home, waar jongens onderdak, eten en een opleiding krijgen. Kelly: “We hebben sportdagen georganiseerd voor basisscholen. Bijzonder om te zien hoe leerlingen daar les krijgen in hele grote groepen. Alle kinderen zijn muisstil, letten allemaal heel goed op.” Studenten hebben ook sportlessen gegeven in een buurtcentrum, aan kinderen met een  verstandelijke beperking en in gevangenissen. “Dat is in het begin best spannend, je weet niet wat die gevangenen gedaan hebben. Er was gelukkig voldoende bewaking; ik voelde me daardoor wel veilig.”

Er was gedurende de reis ook tijd voor ontspanning: het land verkennen – met een trip naar Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop en een safari - een voetbalwedstrijd bijwonen in het WK-stadion en surfen.

Waarom studenten volgens Kelly mee moeten doen met de excellentklas? “Het is gewoon een geweldige ervaring. Je kunt mensen zo blij maken met iets kleins. Je krijgt zoveel waardering voor wat je doet of geeft, elke keer weer. Dat alleen al is meer dan de moeite waard.”

Geplaatst: 10-04-2018