Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Hugo Borst ontroert

5 februari

Dinsdag 5 februari was Hugo Borst op uitnodiging van student Joanne van Erve bij de School voor Zorg en Welzijn. Hij ontroerde de studenten en medewerkers met de verhalen over zijn moeder die aan dementie leed. Hij vertelde over haar achteruitgang, over het verdriet om het verlies, over de liefde en de zorg in de woongroep van zijn moeder.

De eerste reactie van Joanne na afloop van de presentatie van Hugo Borst: “De ontmoeting met hem heeft veel indruk op me gemaakt. Hij motiveert me nog meer om er te zijn voor de oudere mens. Geweldig hoe hij als voetbaljournalist veel heeft bereikt voor de zorg voor kwetsbare dementerende ouderen.”

Joanne is een groot fan van Hugo Borst. “Hij inspireert me en motiveert me om mijn hart te blijven volgen. Ik zou hem graag ontmoeten.” Toevallig vertelde ze dat een keertje aan een man bij Het Laar, waar Joanne werkt. “Laat hij nou Hugo Borst via een neef van hem kennen. Hij zei: als jij hem een brief schrijft, dan zorg ik ervoor dat Hugo Borst die krijgt. En dat gebeurde. In die brief heb ik hem gevraagd of hij op school een lezing wilde geven.” 

Warme zorg
Joanne volgt de opleiding Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg. “Die combinatie is echt ideaal. Ik kan mensen verzorgen en activiteiten met ze doen. Dat is voor mij warme zorg. Ik vind het een uitdaging om ouderen  en mensen met dementie een fijn gevoel te geven. Ik merk dat er altijd wel een mate van herkenning is. Ik zing liedjes met ze, probeer ze te troosten als ze verdrietig zijn. Ik wil ook de familie een arm bieden als dat nodig is.”

Het zonnetje zijn
Joanne vindt ouderenzorg geweldig. “Deze mensen hebben veel levenservaring. Ze zijn vaak erg dankbaar. Dat is hun cadeau aan mij. Ik vind het geweldig dat ik het zonnetje mag zijn in de laatste levensfase van deze mensen.”

Of ze dit beroep ook aanraadt aan anderen? “Het moet je wel liggen. Je moet je goed in kunnen leven in de ander, van mensen houden en echt iets voor ze willen betekenen. Je moet er vanuit je hart willen zijn voor de mensen voor wie je zorgt. Dan past dit beroep bij je.”

Geplaatst: 5-02-2019