Ga naar de header Ga naar de content

Leg de bal in de hoek, hoe moeilijk kan dat zijn?

Zoals iedereen eind vorig jaar op de tv heeft kunnen zien, is de bal in de hoek leggen een grote uitdaging voor zelfs de grootste sterspeler.

Maar stel je nu eens voor dat je een virtuele bal in een hoek moet leggen, terwijl je de woorden of zinnen niet kent of herkent. Doordat je uit een ander land komt, de taal niet spreekt of de opdracht niet kan lezen. Wat kan je als docent dan doen m.b.v. de huidige technologische mogelijkheden om de woorden duidelijker te maken, meer beeldend te verwoorden?

In samenwerking met studenten van de Fontys Hogeschool ICT Eindhoven hebben we bij het Practoraat Interactieve Technologie een VR-omgeving ontwikkeld voor het Schakelcollege te Tilburg. In deze omgeving kan de leerling een opdracht uitvoeren met een VR-bril op. Bijvoorbeeld dus de bal in de hoek leggen. Wij dachten dat dat een makkelijke opdracht was, maar tijdens het testen werd duidelijk dat je wel moet weten wat en waar een hoek is. Dat de hoek van een tafel anders is dan de hoek van de kamer. 

We beginnen altijd met onze leerlingen de basisbegrippen van het Nederlands te leren, klassikaal en volgens het boek. Wat het leren makkelijker zou maken en ook leuker is om ter afwisseling “al doende te leren” zoals volgens de TPR taalleermethode. Dit staat voor Total Physical Response learning, waarbij je door actief bezig te zijn de taalvaardigheid sneller ontwikkeld.

Elk woord is gekoppeld aan een fysieke activiteit, daardoor wordt het geleerde beter onthouden doordat er meerder zintuigen gebruikt worden. Hierbij komt de VR-bril om de hoek, daar is die weer, kijken. De leerling kan dan actiever bezig zijn door opdrachten uit te voeren, te luisteren en te kijken.

Het begin is er, de opdracht kan verder ontwikkeld worden door woorden en opdrachten toe te voegen. Laten we samen de bal in de hoek leggen.

 

Door:
Practoraat Interactieve Technologie van ROC Tilburg
Marja Vermunt
Docent en mentor Schakelcollege Tilburg

Geplaatst: 11-01-2023