Ga naar de header Ga naar de content

Levensecht leren

levensecht leren

Woensdag 14 en donderdag 15 april stond het leren van ervaringen centraal bij de eerstejaars studenten van de opleiding Sociaal Werker. Twee volle dagen met een afwisselend programma met indrukwekkende gastsprekers en workshops.

“Onze studenten krijgen als sociaal werker te maken met veel verschillende mensen. Ze moeten weten wat mensen beweegt om ze in de maatschappij een stapje verder te brengen,” vertelt Wieteke Wouters, docent aan de opleiding.  Door doelgroepen naar school te halen en hun verhaal te laten doen, leren studenten uit de eerste hand. Zo hebben een ex-crimineel en een ex-sekswerker vertelt hoe zij in het leven staan.”

Ook hebben studenten deelgenomen aan een workshop debatteren. Debatteren dwingt studenten een standpunt te verdedigen met argumenten. “We hebben onder andere gedebatteerd over de stelling ‘Social media doet meer kwaad dan goed’, vertelt Vincent, één van de studenten. “Ik heb geleerd hoe ik sterker en overtuigender kan overkomen. En vooral hoe ik rekening kan houden met de mening van anderen.”

In de workshop ‘de Geweldige school’, zijn studenten zich meer bewust geworden van wie ze zijn en waar ze vandaan komen. “Dit was super interessant,” vertelt Kristie, de klasgenoot van Vincent.” Het is goed om te weten dat er bij je geboorte al veel bepaald is. Wat je seksuele geaardheid is bijvoorbeeld en met welk geloof je opgroeit.”

Georgina Jansen, docent, heeft deze twee dagen georganiseerd. Ze is na afloop super trots. “We kijken met het hele team terug op twee geweldige dagen. Echt top dat onze studenten op een bijzondere en levensechte manier meer hebben geleerd over doelgroepen en het werkveld.”

Geplaatst: 19-04-2021