Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Pop-up store 013 Circles

jolanda en nienke
“Waarom steeds nieuwe stoffen kopen om kleding van te maken? Ik kan ook in mijn eigen kasten kijken en van iets ouds iets nieuws maken,” vertelt Nienke van den Akker, vierdejaars student Mode Maatkleding. Samen met 4 andere studenten loopt Nienke stage bij de pop-up store 013 Circles in Tilburg. Studenten gaan workshops geven en kleding recyclen. Van oude overhemden boxershorts maken bijvoorbeeld. Of van gebruikte spijkerbroeken rokjes. 

Nienke loop niet alleen stage bij 013Circles. Zij verkoopt ook kinderkleding die ze maakt in haar eigen bedrijf PUK. “Ik maak bijvoorbeeld kindermutsjes en broekjes van oude dekens en joggingbroeken. Het is super tof om kleertjes te maken voor mini’s. Kleding op zo’n manier opnieuw gebruiken, inspireert enorm.”

Docent Jolanda Helversteijn is als een van de initiatiefnemers erg trots dat de pop-up store geopend is. “Er is keihard gewerkt door alle betrokkenen om dit voor elkaar te krijgen. Nederlanders gooien veel kleding in de kliko, zo’n 235 miljoen kilo per jaar. Met 013Circles laten we zien dat je oud textiel op veel innovatieve manieren kunt recyclen.” 

Kleding met ervaring

013 Circles is een interactieve pop-up store. Je kunt er de hele maand oktober terecht voor een kopje koffie met iets lekkers. En je kunt inspiratie opdoen met films, lezingen, modeshows, workshops, kledingruil en je kunt er kleding en andere artikelen van tweedehands textiel kopen. Of zoals de Tilburgse wethouder Oscar Dusschooten het tijdens de opening op 4 oktober verwoordde: “Ik spreek liever niet van tweedehands. Voor mij is het kleding met ervaring.”

Meer weten: https://tilburgcirculair.nl/013circles

Op de foto Nienke en haar docent Jolanda. De bank waar zij op zitten heeft Jolanda gevonden in een container. De hoezen heeft zij gemaakt van spijkerbroeken ‘met ervaring’.

013 Circles is een initiatief van ROC Tilburg, Havep, Stichting MOED, Midpoint Brabant, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Tilburg, Tante Pollewop, La Poubelle, Schijvens, Tarkett, Vernooy Textile Recyclers en Prins Heerlijk

Geplaatst: 9-10-2018