Ga naar de header Ga naar de content

Studenten Sociaal Werker in gesprek met Lilian Marijnissen over vrijheid

Op vrijdagochtend 8 april zitten ze er klaar voor, de studenten van de opleiding Sociaal Werker. Toch wel een beetje spanning op de gezichten. Samen in gesprek gaan en discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen doen de studenten wel vaker. Deze keer is Lilian Marijnissen te gast en dat maakt het toch net even anders.

Vrijheid
Na een paar minuten is het ijs gebroken en gaat de discussie over alle vormen van vrijheid. Zo was onze vrijheid beperkt in coronatijd. En de bevolking van Oekraïne schreeuwt om vrijheid door de oorlog in hun land. Maar vrijheid beleef je ook in kleinere gebeurtenissen. Vrijheid is ook keuzes kunnen maken voor de dingen die jij wilt. Heb je voldoende geld om te gaan studeren bijvoorbeeld.

Imago
Dan deelt een groepje studenten hun ervaringen als mbo-student. En wat blijkt? Het mbo heeft nog steeds een imago-probleem. Hoe komt het toch dat mbo-studenten anno 2022 nog steeds ervaren dat zij ‘minder’ zijn dan een hbo- of wo-student? Lilian erkent het probleem en maakt er vervolgens meteen korte metten mee: ‘’Dat verschil is onterecht. Tijdens de coronacrisis waren het juist de mensen met cruciale beroepen die de samenleving draaiende hielden.’’

En dan gaat het weer over vrijheid. Een student vraagt: “Waarom mag er in Nederland geen gezichtsbedekkende kleding gedragen worden? We zijn toch een vrij land?” Een andere student ervaart discriminatie in het werkveld. En “Waarom is er zo’n groot verschil tussen de opvang van Oekraïners en andere vluchtelingen in Nederland?” Zo heeft vrijheid voor iedereen een andere betekenis.

Mee naar de Tweede Kamer
Wat gaat Lilian Marijnissen meenemen naar de Tweede Kamer voor de mbo-studenten? Lilian heeft geen bedenktijd nodig. ‘’Meer waardering en meer salaris! Dat is keihard nodig voor de mbo-studenten die later aan de slag gaan. Nu is daar nog veel te weinig aandacht voor in de politiek.”

Herwin Roberts, directeur van de School voor Zorg en Welzijn, sluit het gesprek af. Hij is geraakt door de ervaringen van de studenten. “Vrijheid betekent erkenning van wie je bent. Maak vrijheid klein. Wat betekent vrijheid voor jou?”

Het Nationaal Gesprek over Vrijheid van De Balie is een gesprek tussen studenten van het middelbaar beroepsonderwijs en politici over burgerschap en democratie.Klein-1
Klein-3
Geplaatst: 8-04-2022