Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Studenten Webdeveloper en Grafisch Vormgever winnen tweede plaats in hackathon

tn_20201126_studenten tweede bij hackaton

Vier studenten van de School voor ICT en Mediatechnologie van ROC Tilburg hebben begin november de tweede plaats gewonnen op de hackathon van de dataweek Den Bosch. Ze namen het op tegen studenten uit het hbo, van de universiteit en groepjes professoren.

“Natuurlijk hebben we er wel over gefantaseerd om bij de top 3 te komen en was het altijd onze instelling om hoog te eindigen, maar ik had echt niet verwacht we tweede zouden worden”, zegt Niels Pruis. De studenten hebben een bedrag van 250 euro gewonnen dat deels wordt geïnvesteerd in een door drie van hen opgericht eigen bedrijf Flowgrammers.

Het onderwerp van de hackathon was De Gezonde Stad. De groep ROC Tilburg-studenten is aan de slag gegaan met het toekomstperspectief van jongeren in de regio. “We hebben dit vraagstuk vooral gekozen omdat wij zelf ook jong zijn en dit probleem ook bij ons speelt”, legt Cas van Loon uit.  “Om daar een oplossing voor te kunnen vinden, was voor ons eigenlijk best interessant. We hebben onderzocht wat we mogelijk konden doen met onze eigen kennis en kwamen eigenlijk al snel uit bij het ontwerpen van een website voor jongeren en door jongeren.”

Vooral het programmeren was een lastige taak, zegt Mitchell van der Klij. “Je moet alles zelf verzinnen. Wij kregen een vraagstuk en data en Hackathon Masters verwacht dat wij een uniek idee naar buiten brengen dat inspeelt op dat vraagstuk.”

Niels vertelt dat de jury positiever was dan het viertal van tevoren dacht. “Tijdens de pitch was het moeilijk om aan te voelen wat de jury er echt van vond, dus voor ons was het echt spannend tot en met de bekendmaking. Ze vonden het hele concept erachter erg leuk: een platform voor en door. Ook vonden ze de presentatie van de website erg goed, maar ze hadden ook wat feedback voor ons. Vooral dat ze wat meer interactie wilden in plaats van alleen informatieaanbod. Buiten dat waren ze alleen maar vol lof over het eindresultaat en zagen ze in dat het platform echt meer jongeren kan helpen.”

Mitchell, Niels en Cas studeren Web Development en werden tijdens de hackathon bijgestaan door Maartje de Bever die de opleiding Grafisch Vormgever volgt. Juist die mix van kennis heeft de groep geholpen, zo zeggen ze. “We hebben samen veel gesproken over mogelijke ideeën voor de website en dan merk je toch dat grafisch vormgevers daar een betere kijk op hebben”, geeft Cas aan. “Wij als developers bekijken dat altijd wat meer vanuit een praktische kant, maar een grafisch vormgever kijkt meer door de ogen van een gebruiker en kan zien wat mogelijk visueel beter is.”

Ook Maartje is te spreken over de samenwerking. “Ik heb vooral geleerd dat er een hele leuke manier van creatief denken ontstaat, zo lang je elkaar in ieder geval respecteert. We hebben namelijk niet allemaal dezelfde kennis. We moesten elkaar dus een hoop uitleggen in een beperkt aantal dagen. Dat is juist wat ik heel erg tof vind. Dan ga je namelijk nog een keer over je eigen denkproces heen en kun je dingen eruit filteren die helemaal niet te realiseren zijn.”

hackaton website

Geplaatst: 26-11-2020