ROC Tilburg
Menu
Zoekresultaten

Unieke samenwerking mbo-scholen resulteert in handige tool voor vmbo’ers

studiekeuzepad 2

Een opleiding kiezen na het vmbo? Klinkt gemakkelijk. Toch kost het vmbo-leerlingen veel moeite te ontdekken waar hun talenten en interesses liggen. En dan: welke opleiding past daar bij? Daar hebben drie Tilburgse mbo-scholen een hulpmiddel voor ontwikkeld: Studiekeuzepad.nl. Een website waarop vmbo’ers stappen doorlopen om tot de juiste studiekeuze te komen.

Op Studiekeuzepad.nl kunnen leerlingen een profiel aanmaken. Vervolgens krijgen ze via de website vragen en opdrachten die ze uitvoeren. Alle informatie die wordt verzameld, bewaart de leerling in het profiel en kan worden meegenomen bij gesprekken met decanen of tijdens het intakegesprek op de nieuwe mbo-school.

Leerlingen kunnen er thuis mee aan de slag, maar er zijn ook vmbo-scholen waar de tool klassikaal gebruikt wordt. Zo ook op het Tilburgse Reeshof College waar Marleen Wonnink decaan is. Zij wil Studiekeuzepad.nl breed inzetten: “Het digitale pad brengt het groeiproces goed in beeld. De leerling kan er zelf mee aan de slag en is eigenaar van zijn eigen pad. Het is fantastisch om te zien dat een leerling de juiste afweging maakt wanneer hij of zij een goed overzicht heeft, en na de start van zijn vervolgopleiding oprecht blij is met zijn keuze.”

De tool, in eerste instantie ontwikkeld door ROC Tilburg, werd door decanen in Tilburg enthousiast ontvangen. Echter vonden zij het belangrijk dat niet enkel gefocust werd op de opleidingen van deze mbo-school, maar dat alle mbo-opleidingen in de stad getoond zouden worden. Zodoende besloot ROC Tilburg de handen ineen te slaan met De Rooi Pannen en Helicon. Dat drie mbo-scholen zo intensief samenwerken is uniek in Nederland.

Meer informatie is te vinden op www.studiekeuzepad.nl

Geplaatst: 15-12-2016