Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Vluchtelingencrisis zet student Hendrik de Kok in beweging

tn_20170331_hendrik-de-kok

Hendrik de Kok, student Verpleegkundige aan ROC Tilburg, School voor Gezondheidszorg, gooide ruim een jaar geleden zijn leven om: de vluchtelingencrisis kreeg hem in beweging. Op 20-jarige leeftijd pakte hij zijn rugtas en vertrok via de organisatie Live for Lifes naar Lesbos om daar vluchtelingen zo veilig mogelijk aan land te krijgen. En om voedsel uit te delen in de vluchtelingenkampen.

Hij reed meerdere malen met vrachtwagens vol met hulpgoederen richting Duinkerken en Calais. En is naar de Grieks- Macedonische grens gereisd, bij het plaatsje Idomenie. Daar is hij gestart met een bananenproject voor de kinderen in het vluchtelingenkamp.

Weer in Nederland is hij alle ellende in de vluchtelingenkampen niet vergeten. “Als je daar bent, dan gaat er een knop om, je doet je ding. Eenmaal thuis is het moeilijk om je eigen leven weer op te pakken. We maken ons hier vaak druk om van die kleine dingen.” 

Door de vluchtelingencrisis heeft Hendrik ontdekt wat hij kan. Hij heeft zijn roeping gevonden. “Ik heb veel zieke vluchtelingen gezien, maar kon ze niet helpen. Kennis van de zorg is dan heel belangrijk.” Hendrik besloot dat hij bij artsen zonder grenzen wil werken. Om daar te komen, volgt hij nu de opleiding Verpleegkundige aan ROC Tilburg, daarna het hbo en een specialisatie spoedeisende hulp.

Tot hij dat bereikt heeft, zit Hendrik niet stil. “Ik wil graag op andere scholen voorlichting geven over de vluchtelingenproblematiek. Ik wil vooroordelen uit de lucht halen. Vertellen over mijn ervaringen. 50% van alle vluchtelingen is kind. Die verdienen onze hulp!”  En in de vakanties wil hij ontwikkelingswerk blijven doen. “Aan de Syrische grens of in Libanon. Of daar waar de nood het hoogst is.”

Voor al het vrijwilligerswerk heeft Hendrik van de Tilburgse wethouder Marcella Hendrikx de Jonge Vrijwilligersprijs 2016 gekregen.

Het verhaal van Hendrik heeft kranten en tv gehaald. In onderstaande link een indrukwekkende reportage van het actualiteitenprogramma 'Een vandaag'. Deze reportage geeft een goed beeld van het bijzondere vrijwilligerswerk van Hendrik.

http://buitenland.eenvandaag.nl/tv-items/65733/hoe_is_het_nu_in_idomeni_

Geplaatst: 31-01-2018