Ga naar de header Ga naar de content
Logo ROC Tilburg
Zoekresultaten
Menu

Volop werk in de procestechniek

praktijklokaal procestechniek_klein

TILBURG - Op de website van de Stichting Beroepsonderwijs-Bedrijfsleven kun je het nakijken, maar directeur Cees van Gerwen laat er geen twijfel over bestaan. Als er al een tekort is bij zijn opleidingen en de bijbehorende technische branches, dan is het aan studenten, niet aan stageplaatsen of banen voor de gediplomeerden. 

De plaats van handeling is de spiksplinternieuwe practicumzaal van de School voor Procestechniek. Van Gerwen legt graag uit waarom hij daar trots op is: “Als je mensen wilt opleiden die in het bedrijfsleven welkom zijn, moet je goede spullen in huis hebben. Wat hier staat, dat is up to date met het bedrijfsleven, echt waar. Het zijn natuurlijk kleine opstellingen en in de bedrijven zijn die veel groter, maar de essentie vind je hier terug.” Docent Richard de Beer die jarenlang in de procesindustrie werkte, beaamt dat: “Ja zeker, dit is prima apparatuur waarmee je de studenten, ook de deeltijders die de overige tijd in de bedrijven werken, goed de nodige vaardigheden kunt laten oefenen.”

Frisdrankproductie

Van Gerwen: “De eerstejaars mogen soms nog niet de praktijk in want die zijn zestien en dan mag je geen ploegendienst draaien. De school moet hen dus de nodige praktijkervaring bijbrengen zodat ze goed getraind op stage kunnen. Met deze apparatuur doen we dat. Over een paar maanden staat hier een complete productielijn voor frisdrank, door onze studenten zelf gemaakt.” Enthousiast legt hij uit dat voor die frisdrankproductie verschillende technische richtingen van de school nauw samenwerken.

Docententeam als klant

De Beer vult aan: “Het docententeam procestechniek is voor de studenten de klant voor wie zij een productielijn voor frisdrank moeten ontwerpen, maken en in elkaar zetten. En dan moet het werken! Er moet dus frisdrank uit komen, zeg maar.”

Vierdejaars Nikki de Laat

Een van die studenten voor wie ze het allemaal doen, is Nikki de Laat (zie foto). Nikki is achttien, woont nog gewoon thuis in Tilburg en behaalde op het Koning Willem ll-College haar diploma vmbo-tl.

Eerst even iets over haar leeftijd, want met je achttiende al in het vierde jaar van het mbo zitten, dat is ongebruikelijk. Nikki: “Ja, weet ik. Maar ik heb op de basisschool een klas overgeslagen en ik ben jarig in november dus bijna negentien.”

Misschien iets met dieren

Nikki heeft goed nagedacht over welke vervolgopleiding zij wilde doen. Dat begon al op het vmbo. Nikki: “Ja, ik vond wis- natuur- en scheikunde leuke vakken. En biologie ook, dus ik heb ook wel gedacht over een opleiding met dieren. Dat leek me echt leuk want ik werk graag met dieren, maar er is weinig werk in die richting.”

Laborant, vliegtuigtechniek

Nu is een opleiding in de procestechniek niet het eerste waar je vervolgens aan denkt, want veel mensen weten niet eens wat procestechniek is. Nikki: “Ik dacht eerst aan laborant, maar dat is heel specifiek gericht op één ding. En ik ging kijken bij vliegtuigtechniek.”

Gelukkig toeval

Hoe kwam ze tenslotte uit bij deze opleiding? Daarbij speelde het toeval een rol. Nikki: “Ik was hier op de Open Dag van het ROC, bij de hangar. Ik kwam dus toevallig langs de afdeling procestechniek en liep nieuwsgierig naar binnen. Nou, daar kwam alles bij elkaar. Techniek, chemie, veel werkgelegenheid en veel verschillende richtingen dus keuze te over.”

Fujifilm, Bosch, Helvoet

Nikki heeft al heel wat stages achter de rug en kan er gepassioneerd over vertellen. Wat haar vooral aanspreekt is de veelheid aan richtingen: “Bij Fujifilm is het vooral chemie, bij Bosch was het veel meer mechanisch. En bij Helvoet medisch, dat is ook interessant. Dat is allemaal procesindustrie en dat geldt voor Shell ook, natuurlijk.”

Toekomstmuziek

“Ja, Shell, in Moerdijk, dat trekt me. Operator! Na de herfstvakantie begin ik daar met mijn laatste stage. Ik ben echt tevreden over de keuze die ik heb gemaakt. Er is werk zat. Ik denk dat ik straks eerder de chemische dan de mechanische kant op ga. Of de voedingsindustrie, dat kan ook. Ik zie wel!”

Informatie over werkgelegenheid en stages bij alle mbo-opleidingen, vind je op de website www.s-bb.nl.

Dit artikel van Gerard Sanberg stond 21 oktober in Stadsnieuws

Geplaatst: 13-11-2020