Ga naar de header Ga naar de content
ROC Tilburg
Zoekresultaten

Podcast Lesstof

Hoe ziet voor jou het beste onderwijs van Nederland eruit?

Luister in deze podcast naar onze studenten, docenten, partners, host Ankie en tafelheren Ferry en Robin. Ze praten over de ontwikkeling van talent en hoe we dit tot bloei kunnen laten komen. Wat is daarvoor nodig? Hoe past dit binnen het beste onderwijs van Nederland en wat kan ROC Tilburg daaraan bijdragen? 

 

Luister je mee?

Aflevering 1 Het beste onderwijs van de toekomst

In deze eerste aflevering start Ankie met tafelheer Ferry. Samen gaan ze het hebben over het beste onderwijs van de toekomst. Waar staan we over 10 jaar? We zoomen in op hoe onze studenten, hun ouders en docenten hierover denken. De hoofdgast in deze aflevering is Bas Kapitein, general manager van Midpoint Brabant. Hij zegt onder andere 'Zonder die talenten met de juiste vakopleiding staat de maatschappij stil´.


Aflevering 2  Een leven lang ontwikkelen

Een leven lang ontwikkelen. Waarom is dat zo belangrijk? En zijn we ooit uitgeleerd? De hoofdgast in deze aflevering is Fons Jurgens, Algemeen Directeur van de Efteling. Waarom leiden minder regels, meer eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen tot meer zelfontplooiing? Onze student Kim vertelt dat je alles kunt worden, het maakt niet uit wanneer je begint. 


Aflevering 3 In de klas

Hoe ziet het klaslokaal van de toekomst eruit? Wat vraagt dat van een docent? In deze aflevering stelt tafelheer Ferry voor om het vak ´objectief kijken´ toe te voegen aan het lespakket. En je hoort Bas van der Pol, wethouder Gemeente Tilburg, over de stad Tilburg als laboratorium van de toekomst. De gehele stad als één leeromgeving.   


Aflevering 4 1000 kansen!

In deze vierde aflevering hebben we het over het pakken van kansen. Onze nieuwe tafelheer, Robin Imthorn, zoomt ook in op het zien van kansen. Daarnaast denkt hij dat kansen ontstaan door te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. De hoofdgast in deze aflevering is Annemieke van Brunschot, manager Wetenschap, Innovatie en onderzoek bij De Wever. Zij stelt dat 'Waar je hart sneller van gaat kloppen, daar ligt je talent'.  

Aflevering 5 Kom uit je hokje

In aflevering vijf hebben we het over hokjes. Is het goed om in je hokje te blijven of moet je er soms even uitstappen? Onze tafelheer, Robin Imthorn, stelt dat het belangrijk is om buiten gebaande paden te durven gaan. Als je altijd in je hokje blijft zitten leer je niet van andere mensen. 'Kom uit je hokje is kijken naar ieders talenten en die ook benutten'. De hoofdgast in deze aflevering is Roel Hoosemans, directeur bij Hoppenbrouwers Techniek. Roel vindt dat we meer uit ons hokje mogen komen als het aankomt op hoe we leerlingen opleiden. 'Schiet geen enkel idee af. Het idee waar iedereen om lacht kan zomaar eens het beste idee zijn.'

Aflevering 6 Slagkracht in de praktijk

Ondersteunt de praktijk de theorie of juist andersom? In de zesde aflevering van deze podcast beantwoorden we deze vraag en zoomen we in op slagkracht in de praktijk. Onze tafelheer, Robin Imthorn, stelt dat bewustzijn van je onzekerheid zorgt voor een mega groeicurve en meer slagkracht. De hoofdgast in deze aflevering is Sandra Smits, Operationeel Directeur bij Kivits Drunen. Sandra vindt dat het onderwijs moet weten wat er nodig is in het bedrijfsleven en daar de theorie op aan moet laten sluiten. ‘Mbo-scholen moeten goed op de hoogte blijven van de behoefte van ondernemers om meer op maat gemaakte studieprogramma’s te ontwikkelen. Die slagkracht in de praktijk kan verbeterd worden.’

Aflevering 7 Terugblik met het CvB (College van Bestuur)

In alweer de laatste aflevering van de serie Lesstof spreekt podcasthost Ankie het College van Bestuur van Onderwijsgroep Tilburg: Fred van de Westerlaken en Carl Govers. Zij houden zich onder andere bezig met het reilen en zeilen van ROC Tilburg. Aan de hand van vragen die Robin en Ferry in de vorige afleveringen stelden zijn een aantal pittige stellingen voorgelegd aan de heren. Wat betekent het beste onderwijs van Nederland? Ook wordt er gepraat over het snijvlak mens en technologie: waar mag de nadruk op komen? Tot slot horen we van Fred en Carl waarvoor zij de barricade op gaan voor studenten. 


Geen afleveringen missen? Stay tuned!
Wil je automatisch een bericht ontvangen wanneer de nieuwste aflevering live gaat? Abonneer je dan op de podcast via het platform Spotify of Apple Podcasts!
Meer over de podcast

Host en tafelheren
Ankie van Steen, onze podcasthost, gaat in gesprek met ROC Tilburg studenten, ouders, docenten en bedrijven waar we mee samenwerken. Samen met tafelheren Ferry Zandvliet en Robin Imthorn, twee mannen met een levensverhaal, reflecteert Ankie op de inspirerende verhalen en inzichten over het beste onderwijs van Nederland. 

Belangrijke vaste gasten
Naast de host en de tafelheren komen in alle 6 de afleveringen aan het woord:

  • Studenten van het ROC Tilburg: Kim Kooij, Willem Bierman, Mayra Ravestein, Anouk van de Sanden (oud student)

  • Docenten ROC Tilburg: Cees Vrieswijk, Kirsten Cuppen, Suzanne Rommelaars

  • Ouders: Peggy van Dun, Wendy Brok

Speciale gasten
Iedere aflevering hebben we één speciale gast. Iedere keer iemand uit het bedrijfsleven waar we met trots en plezier mee samenwerken.


Blijf op de hoogte

Volg ROC Tilburg op LinkedIn, Instagram en Facebook!Luister via Spotify en Apple Podcasts.


Ankie
Ankie van Steen -  Podcastmaker
Ankie is professioneel podcastmaker en host van deze podcast. Zij heeft een natuurlijke nieuwsgierigheid naar zelfontwikkeling, leiderschap en weerbaarheid van de mens. 

Robin Imthorn
Robin Imthorn - Sergeant Korps Mariniers
Robin overleefde een bermbomaanslag tijdens zijn missie in Afghanistan. In deze podcast deelt hij als tafelheer zijn visie en inzichten die hij door zijn bijzondere levensverhaal heeft opgedaan.


Ferry Zandvliet
Ferry Zandvliet Keynote spreker en schrijver
Ferry overleefde een terroristische aanslag in het Bataclan, dit veranderde zijn kijk op het leven. In deze podcast deelt ook hij als tafelheer zijn nieuwe inzichten en reflecteert vanuit die gedachte op de vragen over het beste onderwijs van Nederland.