Ga naar de header Ga naar de content

Tips van een decaan

Addie Hermans, decaan vmbo 2College Durendael, voorzitter decanenkring Tilburg:
"De studiekeuze is niet één specifiek moment, maar een proces. Start met het verzamelen van informatie. Wat kan er allemaal op het mbo? Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Het helpt als je ervaring op doet in de praktijk of tijdens een meeloopdag op school. Praat met je ouders en of mentor/coach over jouw studiekeuze. Op een gegeven moment valt het kwartje en is voor jezelf duidelijk welke studie het beste bij je past.

Meestal begeleidt de mentor of coach je in dit proces op school. Hij of zij kent jou en weet daardoor ook beter wat bij je past.  Ook kan  jouw decaan een beroepskeuzetest met je doet. 
 

Start met je oriënteren in 3 vmbo

Ik tref nog wel eens leerlingen die op het laatste moment bij mij aankomen met de vraag welke vervolgopleiding ze nu moeten gaan doen. Mijn advies is dan ook: begin op tijd met oriënteren. Als je op het vmbo zit, begin er dan samen met je ouders al in het derde jaar mee. Begin je pas in je examenjaar, dan ben je te laat. Wellicht zit de opleiding van jouw keuze dan al vol.

En dan zijn er ook nog de leerlingen die juist enorm veel leuk vinden. Zij hebben zoveel interesses dat ze niet weten welke opleiding ze moeten kiezen. Aan hen adviseer ik om de opleidingen met elkaar te vergelijken. Maak een plus en min lijst of ga kijken in het werkveld. Er zijn leerlingen die denken: ‘Wat als ik het over 10 jaar niet meer leuk vind?’ Maar deze keuze maak je niet voor de rest van je leven! De opleiding die je nu kiest is het startpunt waarbij je jouw kwaliteiten kunt ontdekken."

Info over opleidingen?

Studenten Adviespunt 013 (Infopunt)
Maandag t/m donderdag: 9.00-17.00 u. 
Vrijdag: 9.00 - 16.00 u.
Telefonisch 013 539 7010 of via
E-mail stap013@roctilburg.nl 
Je kunt ook met ons chatten.

Neem gerust contact op! Of kom langs.
Bel ons voor een afspraak.

 

 

Inloopspreekuur
Studenten Adviespunt 013 (Infopunt)

Vragen over onze opleidingen?

Neem gerust contact met ons op! Of kom langs.
Bel ons voor een afspraak.

Maandag tot en met donderdag van 9.00-17.00 uur
Vrijdag van 9.00 - 16.00 uur
Stappegoorweg 183

5022 DD Tilburg
T 013 539 7010
E STAP013@roctilburg.nl