Ga naar de header Ga naar de content
ROC Tilburg
Zoekresultaten

aanmelden

Hoe meld ik mij aan voor een mbo-opleiding?

Je vult zowel het digitale aanmeldformulier als het digitale doorstroomdossier in. Het maakt niet uit wat je eerst doet. Als je ze alle twee helemaal hebt ingevuld is je aanmelding compleet. Dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek.
Meer info vind je bij: Aanmelden

Waar vind ik het aanmeldformulier?

Je vindt het aanmeldformulier bij de opleiding van jouw keus onder het kopje 'aanmelden en kennismaken'. Je vindt hier ook meer informatie over hoe het aanmelden in z'n werk gaat. Je aanmelding is compleet als je ook het doorstroomdossier ingevuld hebt. 

Ik kom er niet helemaal uit met het aanmelden, wie kan mij helpen?

Bel het Studenten Adviespunt 013. de medewerkers van Studenten Adviespunt 013 helpen je graag bij het aanmelden.

Neem gerust contact met ons op! Of kom langs. Wij ontvangen bezoek alleen op afspraak (maximaal 2 personen). Bel ons voor een afspraak.

Studenten Adviespunt 013
Apennijnenweg 9, Tilburg
T 013 539 7010
STAP013@roctilburg.nl

Hoe meld ik mij aan voor vavo?

Om je aan te melden bij Vavo heb je een email-adres nodig. En zorg ook dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Aanmelden duurt ongeveer 10 minuten.
Je kunt je hier direct aanmelden voor Vavo

Aanmelden en Kennismaken

Waar kan ik terecht met een vraag over mijn kennismakingsbijeenkomst?

Je kunt terecht bij:
Aanmeldpunt ROC Tilburg
E aanmeldpunt@roctilburg.nl 

Door overmacht kan ik niet naar een kennismakingsbijeenkomst, wat nu?

Als je om een geldige reden niet op een kennismakingsbijeenkomst kan komen
 • Meld je je af bij Aanmeldpunt ROC Tilburg - E aanmeldpunt@roctilburg.nl . Je laat ook weten waarom je niet kan komen.
 • Aanmeldpunt ROC Tilburg plant vervolgens in overleg met jou een nieuw moment en bevestigt dit schriftelijk of per e-mail.
Let op! Als je je niet afmeldt vervalt je recht op plaatsing voor de opleiding van jouw keuze.

Wanneer kan ik komen kennismaken?

 • Op de website staat bij de opleiding van jouw keus onder het kopje 'Aanmelden en kennismaken' wanneer de kennismakingsbijeenkomsten voor jouw opleiding zijn. 
 • Als je aanmelding compleet is (aanmeldformulier én doorstroomdossier helemaal ingevuld) krijg je een uitnodiging om naar een kennismakingsbijeenkomst of -gesprek te komen.
 • Bij de kennismaking toon je jouw ID. En je doet mee aan de kennismakingsactiviteit. Moet je nog een test of auditie doen? Dan doe je dat ook. 
 • Na de kennismaking krijg je jouw onderwijsovereenkomst thuisgestuurd.
 • Jouw plaatsing bij ROC Tilburg is definitief als je je onderwijsovereenkomst hebt ondertekend en ingeleverd en aan eventuele aanvullende toelatingsvoorwaarden hebt voldaan.

Ik heb me aangemeld en doorstroomdossier ingevuld, en dan?

Je krijgt een uitnodiging om te komen kennismaken

 • Je hebt het aanmeldformulier en doorstroomdossier helemaal ingevuld? 
 • Dan ontvang je een uitnodiging om kennis te maken met je opleiding
 • Bij de kennismaking toon je jouw ID. En je doet mee aan de kennismakingsactiviteit. Moet je nog een test of auditie doen? Dan doe je dat ook.
 • Na de kennismaking krijg je jouw onderwijsovereenkomst thuisgestuurd.
 • Jouw plaatsing bij ROC Tilburg is definitief als je je onderwijsovereenkomst hebt ondertekend en ingeleverd en aan eventuele aanvullende toelatingsvoorwaarden hebt voldaan..

Ben ik verplicht om naar een kennismakingsgesprek of -bijeenkomst te gaan?

Ja. Als je niet naar een kennismakingsbijeenkomst gaat en je meld je niet met een geldige reden af, vervalt het recht om te starten bij de opleiding van jouw keus. Het kan dus een reden zijn om jou op de opleiding te weigeren. 

Let op! Je kunt alleen deelnemen aan de kennismakingsactiviteit als je vooraf je ID getoond hebt.

Kun je met een havo-diploma de opleiding verkort volgen?

In principe kun je een opleiding verkort volgen als je in het bezit bent van een havo-diploma. Dit wordt met je besproken tijdens je kennismakingsgesprek.

bol en bbl | stage en werk

Hoe vind ik een bbl-werkplek bij een erkend leerbedrijf?

Wil je zelf al pro-actief aan de gang om een bbl-werkplek te vinden? Dan kan de website https://www.stagemarkt.nl/ je hier vast goed bij helpen. Je vindt er stageplaatsen en bbl-werkplekken bij jou in de buurt!

Ik doe een bbl-opleiding en ben ontslagen. Moet ik de opleiding stoppen?

Je hoeft niet direct te stoppen met de opleiding. Wel moet je meteen actie ondernemen om het praktijkdeel van je opleiding in te vullen. Dat kan ook met een onbetaalde baan.

Als je een langere periode geen werkplek hebt kun je studievertraging oplopen. Neem hier in ieder geval contact over op met je studieloopbaanbegeleider. 

Wil je zelf al pro-actief aan de gang om een nieuwe werkplek te vinden? Dan kan de website https://www.stagemarkt.nl/ je hier vast goed bij helpen. Je vindt er stageplaatsen en bbl-werkplekken bij jou in de buurt! 

Ik ga een bbl-opleiding doen maar heb nog geen werkplek, wat nu?

Ga snel aan de slag om werk te vinden bij een erkend leerbedrijf.
De website https://www.stagemarkt.nl/ kan je hier goed bij helpen. 
Je vindt er stageplaatsen en bbl-werkplekken bij jou in de buurt!

Lukt het je niet om een bbl-werkplek te vinden? Neem dan contact op met de bpv-coördinator van jouw school.

Moet ik zelf voor een werkplek zorgen als ik een bbl-opleiding ga volgen?

Dat verschilt per sector. In principe ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek. Let op: je moet werken bij een erkend leerbedrijf. Bij stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vind je hier meer informatie over. Heb je hier vragen over, neem contact op met de BPV-coördinator of het BPV-bureau van de school waar je een opleiding wil gaan volgen.

Wil je zelf al pro-actief aan de gang om een nieuwe werkplek te vinden? Dan kan de website https://www.stagemarkt.nl/ je hier vast goed bij helpen. Niet alleen goed voor het vinden voor stageplaatsen, maar ook voor het vinden van een bbl-werkplek! 

Wat is bpv?

Bpv is beroepspraktijkvorming. Als je een bol-opleiding volgt is dat je stage. Doe je een bbl-opleiding dan vindt de beroepspraktijkvorming plaats op je werkplek. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol = beroepsopleidende leerweg  (leren en stage)
Je gaat het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast loop je stage bij een bedrijf of instelling. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). Bij deze leerweg ben je student en je hebt dus recht op studiefinanciering ( als je 18 jaar of ouder bent) 

Bbl = beroepsbegeleidende leerweg ( werken en leren)
Bij deze leerweg heb je een betaalde of onbetaalde baan. Daarnaast ga je één of twee dagen in de week naar school. Omdat je werknemer bent, heb je geen recht op studiefinanciering.

Welke dag ga ik naar school als ik een bbl-opleiding volg?

Dit is voor elke opleiding anders. Je kunt het beste contact opnemen met je school. Klik hier voor de locaties en telefoonnummers of stuur een e-mail naar stap013@roctilburg.nl, vergeet dan niet de naam van de opleiding die je gaat volgen te noemen.

decanen

Hoe krijg ik een uitnodiging voor de decanendag?

Stuur een mail dat je graag een uitnodiging wil voor de decanendag naar marcom@onderwijsgroeptilburg.nl, vermeld je naam en de school waar je werkt als decaan. Je krijgt dan zeker een uitnodiging.

Ik wil met een groepje leerlingen naar een mbo-workshopdag?

Onze capaciteit voor mbo-workshopdagen is beperkt. Inschrijvingen behandelen we op volgorde van binnenkomst.  Stuur een mail naar stap013@roctilburg.nl.
 

geldzaken

Wat kost een mbo-opleiding?

Het cursusgeld en lesgeld wordt jaarlijks door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap vastgesteld. 

 Zie bij rijksoverheid: kosten mbo-onderwijs

Wil je weten welke kosten je kunt verwachten voor de opleiding van jouw keuze? Bij de omschrijving van de opleiding vind je bij "kosten en cijfers" een overzicht van de kosten.

Hoe kan ik restitutie aanvragen van het cursusgeld?

Je kunt een aanvraag doen door een mail te sturen naar debiteurenbeheer@onderwijsgroeptilburg.nl

.

Wanneer moet ik cursusgeld betalen?

Alle studenten die op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder zijn en een bbl opleiding volgen, zijn wettelijk verplicht cursusgeld te betalen.

Krijg ik het boekengeld bij een mbo-opleiding vergoed?

Nee, het boekengeld wordt alleen vergoed op het voortgezet onderwijs.

Kan ik een vergoeding krijgen voor schoolkosten?

Ouders kunnen in sommige gevallen een vergoeding krijgen voor de schoolkosten van hun kinderen. Zie: vergoeding schoolkosten

Wat zijn de regels over schoolkosten in het mbo?

De hoogte van de schoolkosten verschilt per opleiding. Meestal liggen de kosten tussen de €500 en €1000 euro per jaar. Zie de brochure van JOB over schoolkosten.

na de opleiding

Ik ben mijn diploma kwijt, wat nu?

Ga naar de site van de DUO-IB-groep, duo.nl/particulier/diploma . Hier vind je alle informatie over diploma's.

oriënteren

Welke opleidingen kun je volgen bij ROC Tilburg?

Je kunt bij ROC Tilburg veel verschillende opleidingen doen. Om een overzicht te krijgen kun je het beste kijken op de pagina Mbo-scholen & Vavo. Je ziet daar een overzicht van onze scholen, als je een school gevonden hebt die je wel leuk lijkt, klik je door en zie je welke opleidingen daar precies bij horen. Ga naar: Mbo-scholen & Vavo

Wanneer is de open dag?

De open dag van ROC Tilburg is altijd in november en in januari. Daarnaast heeft ROC Tilburg nog infoavonden. Voor de exacte data, tijden en locaties zie: Open dag & Agenda

Waarvoor kan ik bij het Studenten Adviespunt 013 terecht?

Infopunt ROC Tilburg

 • geeft antwoord op algemene vragen over opleidingen van ROC Tilburg,
 • kan je helpen bij het aanmelden,
 • geeft  informatie als je van opleiding wil veranderen,
 • geeft  voor vragen over een EVC-procedure algemene informatie en verwijst door naar de betreffende EVC-contactpersoon binnen de organisatie,
 • verwijst voor vragen over bijvoorbeeld studiefinanciering door naar www.duo.nl 

 Het Studenten Adviespunt 013 is dagelijks geopend van maandag t/m vrijdag 9.00 - 13.30 uur. Telefonisch bereikbaar van 9.00 - 17.00 uur.

Studenten Adviespunt 013 
Apennijnenweg 9
Tilburg
E STAP013@roctilburg.nl
T 013 539 7010

Ik werk al jaren zonder diploma. Kan ik alsnog mijn diploma halen?

In principe wel. Dit kan mogelijk via een EVC-procedure. Hiervoor kun je contact opnemen met het Studenten Adviespunt 013 van ROC Tilburg.

Het Studenten Adviespunt 013 is dagelijks geopend van maandag t/m vrijdag 9.00 - 13.30 uur. Telefonisch bereikbaar van 9.00 - 17.00 uur.

Studenten Adviespunt 013
Stappegoorweg 183
Tilburg
E STAP013@roctilburg.nl
T 013 539 7010

Tot welke leeftijd ben ik leerplichtig?

Je bent vanaf 5 jaar tot en met het schooljaar waarin je 16 jaar wordt geheel leerplichtig. Daarna geldt de kwalificatieleerplicht voor alle jongeren die nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie (een havo- of vwo-diploma of mbo-diploma op niveau 2) hebben behaald. (bron OCW)

ouders

Op de OOK (Onderwijs Overeenkomst) staat als startdatum 1 augustus, klopt dat?

Officieel start het schooljaar altijd op 1 augustus.  Dat staat ook op je onderwijsovereenkomst. Maar dat is niet je eerste schooldag. Het staat dus los van wanneer de schoolvakanties zijn. Wanneer de eerste schooldag is vind je bij https://www.roctilburg.nl/vakanties

Mijn kind volgt een bbl-opleiding maar is ontslagen. Moet hij nu met de opleiding stoppen?

Een student hoeft niet direct te stoppen met de opleiding, als hij of zij ontslagen is. Wel moet de student meteen actie ondernemen om het praktijkdeel van de opleiding in te vullen. Dat kan ook met een onbetaalde baan.

Als de student een langere periode geen werkplek heeft kan hij of zij studievertraging oplopen. De student kan hierover het beste contact opnemen met zijn of haar studieloopbaanbegeleider.

Ook hij of zij zelf al pro-actief aan de gang om een nieuwe werkplek te vinden. Daarbij kan de website https://www.stagemarkt.nl/ goed helpen. Je vindt er naast stageplaatsen ook bbl-werkplekken.

Hoe help ik mijn kind met het kiezen van de juiste opleiding?

Een studie kiezen is een belangrijk proces en natuurlijk wilt u uw zoon of dochter zo goed mogelijk adviseren. ROC Tilburg geeft u graag wat tips zodat uw kind samen met u de juiste studie kiest. Ga naar: tips voor ouders