Ga naar de header Ga naar de content

Hoe kunnen VR-handschoenen bijdragen aan lessen procestechniek?

Hoe kan een training van een machine levensecht gemaakt worden zonder dat je fysiek aanwezig bent? En hoe zorg je er dan voor dat de interacties realistisch zijn?

Dat is de vraag die centraal stond bij de stage van Fontys ICT student Victor Verkoelen. Victor liep het afgelopen half jaar stage bij het Practoraat Interactieve Technologie van ROC Tilburg

Virtual Reality
De gekozen techniek om die vraag te beantwoorden is Virtual Reality, dat was een makkelijke keuze aangezien schaal realistisch wordt weergegeven in VR. De keuze voor het interactiemiddel was echter minder snel gekozen.

Force-feedback handschoenen
Dat komt omdat Victor onderzoek heeft gedaan naar een vrij nieuw medium: VR-handschoenen die je vingers tegen kunnen houden! Deze handschoenen zijn overigens niet gekocht, maar door Victor zelf gemaakt door middel van een open-source project genaamd LucidVR.

Met deze handschoenen is onderzoek gedaan naar het effect dat ze hebben op immersie. Hiervoor is een testscenario gemaakt waarin de machine van project Campione (waar studenten Procestechniek mee werken) is nagemaakt, zodat deze gebruikt kan worden in VR.

Conclusie
Victor heeft zijn handschoenen ook getest, samen met studenten Procestechniek. Daaruit is de volgende conclusie getrokken:
Het gevoel van immersie en de ervaring van realisme is versterkt wanneer gebruik gemaakt wordt van VR handschoenen ten opzichte van “reguliere” VR controllers zoals die van de Meta Quest 2.

Er is nog wat meer onderzoek nodig voordat dit systeem grootschalig kan worden ingezet bij onze studenten, maar het is alvast een stap in de goede richting!

Geplaatst: 17-01-2023