Ga naar de header Ga naar de content

Tekenen in de lucht

Een illustratie maken voor een poster is voor de studenten van de opleiding Grafisch Vormgever op zich geen bijzondere opdracht. Maar dat wordt het wel als je hiervoor virtual reality inzet.

Wouter van Ginneken, tekendocent aan de School voor ICT & Mediatechnologie, onderzoekt nieuwe interactieve technologieën om het onderwijs interactiever en aantrekkelijker te maken. Dat doet hij bij het Practoraat Interactieve Technologie van ROC Tilburg. Samen met Studio Krom, een interactieve designstudio, en twee studenten van Fontys ICT heeft hij een tekenapplicatie gerealiseerd waarmee mensen op een laagdrempelige manier in een virtuele omgeving kunnen tekenen.

Door een VR-bril op te zetten, tekenen gebruikers in de ‘lucht’. Je staat in je eigen tekening. “Fysiek in je eigen virtuele tekening staan is een bijzondere en intieme ervaring. Creatieve mensen tekenen graag zonder poespas, een lijn op papier met een stift, iets met direct effect en zonder technische barrières die ze moeten overwinnen om tot een nieuwe creatie te komen.”, legt Wouter uit.

Ondanks dat de applicatie nog een prototype is, zijn de studenten Grafisch Vormgever erg enthousiast over de nieuwe technologie. De vernieuwende lessen motiveren de studenten en maken ze nieuwsgierig naar het werkveld van de toekomst.

Video van een student in actie.

2 posters gemaakt met VR
poster1poster2

Meer informatie over de opleiding Grafisch Vormgever.

Geplaatst: 17-03-2022